Israelreis.jouwweb.nl
Home » Israel

Israel

Het land Israel is de enige staat ter wereld, waar een Joodse meerderheid woont. 76% van de meer dan 7 miljoen inwoners zijn Joden, 16% is Moslim, 2% Christelijk en 2% is Druus (spreek uit Droes). Het resterende deel zijn veelal vluchtelingen uit Afrikaanse landen en tijdelijke inwoners die de Israelische nationaliteit niet bezitten. "Medinat Yisrael" (het land van Israel) is gelegen in het werelddeel Azie en omsloten door de Landen: Libanon, Syrie, Jordanie, Egypte en de Palestijnse Gebieden. Israel kent twee zeeen, waarvan de Middellandse Zee gevoed wordt door de Atlantische Oceaan en de Golf van Eilat, een zeearm van de Rode Zee, welke gevoed wordt door de Indische Oceaan. Israel kent een binnenzee, de Dode Zee, welke ook het laagst betreden punt van de aarde is op ongeveer op 410 Meter beneden zeeniveau. Deze zee is zo vol van veel mineralen, waarvan 40% zout, waardoor je kan drijven op het water.

 

Het land kent de shekel  (Sikkel), Ha Tikwa het volkslied en Jeruzalem de hoofdstad. Israel werd door God aan Abraham beloofd. In Genesis 12:1, "Ga uit uw land en Uws vaders huis naar een land dat ik U wijzen zal". Dit beloofde land werd de thuishaven van het Joodse Volk. Daarnaast beschouwen Christenen en Moslims, door passages uit het Oude Testament en de Koran, als het Heilige Land.

Het klimaat is een Middellandse Zeeklimaat met lange warme zomers en natte winters. In het Noorden en vooral de Golan Hoogvlakte, Galilea en Jeruzalem kan het echt winteren met sneeuw. Schrijver dezes heeft door zijn werk in Nazerat Illit, daar in de winter geschaatst op ijs en op de Hermon kan tot half april van de wintersport genoten worden. Landschap is divers. Het noorden groen en aan de kust vruchtbaar door klei. In Glilea is het bergachtig met mooie Wadi's (Canyons). Ook de woestijn gebieden, zoals de Negev Woestijn en de Woestijn van Judea kent mooie landschappen met Wadi's, waaronder Nahal David bij Ein Gedi aan de Dode Zee met veel watervallen. Op deze plek sneed de achtervolgde David van koning Saul een stuk van zijn Jas.

Davids Fall, Nahal David

 

In het uiterste zuiden grens Eilat aan Taba bij de Golf van Eilat en kan daar de sfeer en landschap van de Sinai ervaren worden. Vanuit Eilat is Jordanie goed bereikbaar om Petra op een dagtrip te bezoeken. Ook is vandaar Saoedi Arabie zichtbaar. Er kan daar gedoken worden en gesnorkeld tussen de practige koraalriffen. Ook is daar een onderwaterwereld (observatorium) en een Dolfijnenstrand.

Graag wil ik mijn ervaringen met u delen. Voor afspraken zie de contactpagina!

 

 

Zie wiki